Българи участват във важна космическа мисия: 14  камери, изработени от българи,

...
Българи участват във важна космическа мисия: 14  камери, изработени от българи,
Коментари Харесай

Инж. д-р Петко Динев: 14 камери, изработени от българи, контролират полета на ракетата Артемис 1

Българи вземат участие във значима галактическа задача: 

14  камери, направени от българи, са ситуирани по тялото на новата мегаракета на НАСА - 98-метровата Ес Ел Ес, заяви за Българска телеграфна агенция, цитирайки основният им конструктор инж. доктор Петко Динев. Оптичните уреди ще управляват вярната работа на моторите, излизането на горивото, откачването на степените и освобождението на новата спускаема капсула " Орион ", по време на първия полет на ракетата Артемис 1 през днешния ден от стартовия комплекс 39B в галактическия център " Кенеди " във Флорида.

Камерите, които ще наблюдават полета към Луната, са основани във компанията на казанлъчанина Петко Динев, устоят на температури от минус 40 до плюс 85 градуса, доста мощни трептения и ускоряване 100 пъти по-високо от земното. Обективът е особено направен. Освен на структурата, сънародникът ни е създател и на кода, и на схемите на галактическия оптичен апарат.

Всички платки на камерите са тествани в България, насищането на съставни елементи върху тях, подготовката и изработването на корпуса им са осъществени също у нас. Камерите са съединени също от българи. Работещи зад океана наши сънародници създали трасировката на платките. Можем с горделивост да кажем, че изделията са дело на български разум и ръце, разгласи Петко Динев, който е лекар на науките в Съединени американски щати.

Той е ученик на математическата гимназия в Казанлък. Негов класен началник бил известният физик Теодосий Теодосиев, випускът на Динев бил първият за младия тогава преподавател.

Динев е работил и в лаборатория в Стара Загора, в която правели системи за лазерна локация, за разкриване шпионските спътници на Съединени американски щати. Бил е и помощник в Техническия университет в София. През 1996 година защитил докторантура по цифрова обработка на изображенията в Атлантик юнивърсити, Флорида. Шест месеца след идването му в Съединени американски щати почнал работа в НАСА, пет години по-късно минал в областта на телекомуникациите.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР